Vanochtend vroeg op pad gegaan naar de Klimaattop in Egypte als onderdeel van de Nederlandse parlementaire delegatie. Twee weken terug was ik ook op Schiphol om bij de demo te pleiten voor een kleinere luchtvaart. Nu ben ik er weer om zelf in het vliegtuig te stappen.  En het is wachten op de Twitteraars die boos mij van hypocriet gedrag gaan betichten. Dus alsvast dit:

Iedereen die zich inzet voor ambitieuzer klimaatbeleid krijgt er mee te maken. Je persoonlijke keuzes -wel/niet vlees eten, vliegen, auto rijden, kleding kopen- worden onder het vergrootglas gelegd. Je bent hypocriet als je zelf nog dingen doet die slecht zijn voor het klimaat en ondertussen wel je inzet om klimaatverandering tegen te gaan.

Bullshit wat mij betreft. Ik zal nooit zeggen dat niemand meer mag vliegen. Of auto rijden. Of een nieuw kledingstuk mag kopen. Ik zet me -samen met heel veel mensen in de klimaatbeweging- iedere dag keihard in voor een wereld waarin de luchtvaart zich houdt aan de klimaatafspraken die we met elkaar in Parijs hebben gemaakt. Waarin je overal in Europa met de trein kan komen. Waarin we goed en betaalbaar openbaar vervoer hebben voor iedereen. Waarin electrische auto’s de enige zijn die je ziet rijden. Waarin de kleding die je koopt in de winkel niet met uitbuiting en vervuiling is gemaakt. Een wereld waarin leven binnen de grenzen van de planeet en in harmonie met de natuur het uitgangspunt is en niet de uitbuiting en plunder die we nu accepteren. De grenzen van de planeet als harde norm, die bewaakt wordt door de overheid. En waarin het leven binnen die grenzen ook betaalbaar is voor iedereen en niet alleen voor de happy few.  

Daarmee zeg ik niet dat als je je inzet voor systeemverandering, je geen enkele eigen verantwoordelijkheid hebt over de consumentenkeuzes die je maakt. Mijn vlucht van vandaag is de eerste in 4.5 jaar. (Overigens geen privejet mochten mensen dat denken. Die moeten we zo snel mogelijk aan banden leggen. Als Kamerleden vliegen we gewoon met een zonvlucht mee.). Minder vliegen, dierlijke producten consumeren, autorijden, kleding kopen: het zijn allemaal stappen die je kan zetten en waar ik ook voor kies om ze te zetten. Ik vind ook dat je een stuk geloofwaardiger je boodschap brengt als die in lijn is met je eigen keuzes. 

Maar we moeten niet naïef zijn. Klimaatactivisten of groene politici wegzetten omdat ze een keer vliegen of vlees eten is een strategie om vooral de aandacht af te leiden. Iedereen die ons aanspreekt op die rol als consument die doet dat met een reden. Een strategie. Omdat het dan opeens onze schuld en verantwoordelijkheid is dat er nog steeds zestig keer per dag een vlucht naar Londen is. Of er shirtjes van 5 euro bij de Primark liggen etc etc. Er is immers een vraag en de markt -zonder enige moraal- levert slechts het aanbod.

Maar die markt is natuurlijk helemaal niet neutraal. De markt beschermt gevestigde belangen die alles op alles zetten om nog zolang mogelijk het fossiele, uitbuitende systeem waar we inzitten gaande te houden. De reclame en lobbydbudgetten van de fossiele industrie zijn dan ook gigantisch. Alles om maar producten en diensten die haaks staan op wat nodig is voor de 1.5 graden te blijven aanbieden. En daar heel flink op te cashen. En zo worden de aandeelhouders van Shell en co rijker, en krijgen wij aangepraat dat de klimaatcrisis onze schuld is als we een keer op vakantie gaan. 

Laat het je niet aanpraten. Onze rol als burger is zo onwaarschijnlijk veel belangrijker dan onze rol als consument. Stel vragen. Stem. Voer actie. Protesteer. Laat van je horen. Eis een wereld waarin de overheid keiharde grenzen stelt aan bedrijven en niet alles op het bordje van de consument wordt gelegd. Eis een overheid die opkomt voor het algemeen belang,  in plaats van het beschermen van de belangen van fossiele multinationals. Een overheid die al die initiatieven voor een andere economie maximaal ondersteunt en rugwind geeft. Eis een wereld waarin bedrijven dienstbaar zijn aan de samenleving, in plaats van andersom. Een wereld waarin we de natuur en kwaliteit van leven beschermen. En daar met elkaar en zonder schuldgevoel van kunnen genieten. 💚🌍

Advertisement